Onsdag 27 oktober 2010

Arbetarbladet



Sök på arbetarbladet.se

Konsument

Publicerad 25 oktober 2010 Uppdaterad 25 oktober 2010
Textstorlek 1 2 3

Lätt att gå vilse på elmarknaden

I ledet att minska klimatpåverkan har elproduktionen en stor roll. Som konsument finns möjlighet att påverka genom att köpa så kallad grön el.
Men det är lätt att gå vilse bland alla termer. Och vad är grön el egentligen?

Relaterat

Artikelbilder

GRANSKA ELEN. Klimatdebatten har gett satt den gröna, eller förnybara, elen i fokus. Hur vi konsumenterna agerar påverkar. Men vad är grön el? Martina Krueger är koordinator för energi- och klimatarbetet på Greenpeace.

GRANSKA ELEN. Klimatdebatten har gett satt den gröna, eller förnybara, elen i fokus. Hur vi konsumenterna agerar påverkar. Men vad är grön el? Martina Krueger är koordinator för energi- och klimatarbetet på Greenpeace. Fotograf: Felipe Morales/Scanpix

De flesta håller med om att vatten-, sol-, våg- och vindkraft räknas till den gröna, eller förnybara, elen. Så även el från förbränning av biobränsle. Och i grunden betyder förnybar energi att den kommer från en energiform som ständigt återbildas i naturen och inte bidrar till en ökning av koldioxidhalten i atmosfären.

För att öka andelen grön el infördes 2003 ett så kallat elcertifikatsystem – ett stödsystem som ska gynna elproduktion från förnybara källor. Alla elleverantörer måste skaffa dessa certifikat. De som producerar förnybar el får dem av staten och kan sälja dessa till elleverantörerna och därmed få en extra inkomst.

Olika åsikter
Men beroende på vem man frågar om grön el kan man få olika svar. Enligt Energimyndigheten är torv berättigat till elcertifikat, men klassas ändå inte som förnybart. Vissa anser att hushållsavfall borde klassas som förnybart. Stora vindkraftsparker i naturområden har på sina håll mött hårt motstånd. Sedan finns det de som menar att kärnkraft är så miljövänligt att det går att jämföra med vattenkraft.


Efterfrågan
Verktygen för hur vi konsumenter kan kontrollera hur elbolagen producerar sin el är dock ganska trubbiga. Det enda hjälpmedel som finns för konsumenterna är uppgifter om elens ursprung som elbolagen enligt lag måste deklarera. Men fortfarande saknas föreskrifter om hur dessa bör anges.


Att elmarknaden är svårbegriplig och svåröverskådlig är inget nytt och troligtvis en stor anledning till att efterfrågan på förnybar el än så länge inte är särskilt stor från konsumenterna. I och med avregleringen av elmarknaden har andelen elhandlare ökat markant och i jakten efter nya kunder används argumentet om grön el flitigt.

Dold försäljning
Enligt Martina Krueger på Greenpeace räcker det inte att förlita sig på marknadsföringen om att din el är grön. Bland annat påpekar hon att en del elföretag väljer att bara sälja förnybar el till konsumenterna utan att redovisa sin resterande elproduktion som kan bestå av kärnkraftsel, kolkraft och förbränning av avfall som de säljer till industrier och liknande.
– Det är en svaghet i det här systemet. Däremot finns det de som bara säljer förnybart och vill man vara på den säkra sidan kan man välja dem, säger hon.


Lena Wreede/TT Spektra
lena.wreede@ttspektra.se

Fakta/Bakgrund

Så väljer du grön el

Greenpeace:
Gör varje år en rankning av elbolagen utifrån hur miljövänlig elen är. På den senaste listan finns 18 elbolag som använder 100 procent förnybar el.
Organisationen godkänner inte torv som biobränsle. www.greenpeace.org/sweden/nyheter/elbolag

Svenska naturskyddsföreningens märkning
Bra miljöval:

Garanterar att elen inte kommer från kärnkraft, kolkraft och naturgas, men ställer hårdare krav än bara ursprungsmärkningen. Den som bor i lägenhet betalar 38 kronor per år och villaägaren 380 kronor per år utöver elräkning för Bra Miljöval. Elhandlaren måste kunna visa att avtalet uppfyllts. Uppgifterna granskas av en revisor. www.naturskyddsforeningen.se/bra-miljoval/el/kriterier

Konsumenternas elrådgivningsbyrå:
En självständig byrå som kostnadsfritt informerar och ger råd och vägledning i frågor som rör elmarknaden. www.elradgivningsbyran.se

Tre tips när du vill ha grön el

1. Kontakta det elbolag du vill byta till. De ordnar vanligtvis uppsägningen av ditt gamla elavtal. Kontrollera så att du inte har ett avtal som gäller för en fast period med ditt gamla bolag.


2. Du kan också byta till grön el inom det elbolag du redan har, antingen via hemsidan eller via ett samtal till kundtjänsten.


3. Priset skiftar, men att gå från vanlig till grön el kostar oftast bara ett par kronor extra i månaden, utöver elräkning, för dig som bor i lägenhet. Exempelvis kostar det 4 kronor mer i månaden för lägenhetskunden att köpa el som producerats av vindkraft, och 40 kronor mer i månaden för den med eluppvärmd villa.

Elcertifikat – vad är det?
I kölvattnet av klimatdebatten är förhoppningen att andelen grön, eller förnybar, el ska öka. För att styra utvecklingen i rätt riktning infördes 2003 ett så kallat elcertifikatsystem som är ett stödsystem som ska gynna elproduktion från förnybara källor.

Enkelt beskrivet går det ut på att alla elleverantörer måste skaffa dessa certifikat. De som producerar förnybar el får dem av staten och kan sälja dessa till elleverantörerna och därmed få en extra inkomst. Kostnaden, 2–5 öre per kWh, står konsumenterna för – även de som bara köper förnybar el.


Allt mer grön el
Sveriges andel av förnybar energi ska vara 49 procent år 2020, enligt det EU-direktiv som trädde i kraft 1 juli 2009. Sveriges regering har satt som mål att 50 procent av elproduktionen ska komma förnybara källor år 2020. 2008 var andelen 44 procent.

Elcertifikatsystemet är det som driver på utbyggnaden av förnybar el. Hit hör vind-, och vattenkraft, solenergi, kraft utvunnet av biobränslen, geotermisk energi, vågenergi samt även förbränning av torv i kraftvärmeverk.

Sedan i maj 2003 har den förnybara elen ökat med 9 TWh. Målet är 25 TWh år 2020.

Källa: Energimyndigheten

Så mycket använder vi
Den totala elanvändningen uppgick preliminärt till 138,4 TWh år 2009.
2008 var siffran 144,0 TWh.

Vattenkraft: 65,3 TWh (68,6)
Vindkraft: 2,5 TWh (2,0)
Kärnkraft: 50,0 TWh (61,3)
Övrig värmekraft: 15,9 TWh (14,1), varav biobränsleproduktion stod för
7 TWh, torv 1,1 TWh och resterande delen, fossilt bränsle nära 8 TWh.
Siffrorna gäller 2009, 2008 inom
parentes.

Publicerad 25 oktober 2010 Uppdaterad 25 oktober 2010
Textstorlek 1 2 3

Innehåll


Linjeochluft

Annat innehåll

Krönikörer


luft
luft
luft
luft
luft
luft
luft luft
luft

Kontaktinformation