Torsdag 16 december 2010

Arbetarbladet



Sök på arbetarbladet.se

Små & stora

Publicerad 13 december 2010 Uppdaterad 13 december 2010
Textstorlek 1 2 3
TVÅ SKÖNA KILLAR. Sixten och Elis gillar att busa tillsammans. Föräldrarna Erik Illerhag och Catrin Landén har ännu inte bestämt om de ska berätta för pojkarna, när de blir äldre, att de är provrörsbarn. ”Nej, det tror jag inte. Det är inget speciellt, de har ju våra gener. Det vore annorlunda om vi hade haft spermiedonatorer. Vi har bara åkt till Falun och fått lite hjälp”, säger Erik. ”De kommer ju att se det här i tidningen. Jag tycker nog att vi ska berätta, om det kommer upp någon gång när de blir äldre. Kanske när de själva ska ha barn”, säger Catrin.

TVÅ SKÖNA KILLAR. Sixten och Elis gillar att busa tillsammans. Föräldrarna Erik Illerhag och Catrin Landén har ännu inte bestämt om de ska berätta för pojkarna, när de blir äldre, att de är provrörsbarn. ”Nej, det tror jag inte. Det är inget speciellt, de har ju våra gener. Det vore annorlunda om vi hade haft spermiedonatorer. Vi har bara åkt till Falun och fått lite hjälp”, säger Erik. ”De kommer ju att se det här i tidningen. Jag tycker nog att vi ska berätta, om det kommer upp någon gång när de blir äldre. Kanske när de själva ska ha barn”, säger Catrin.

Fotograf:
Lars Wigert

Sixten och Elis blev till i provrör

2008 blev Catrin Landén och Erik Illerhag föräldrar. De var ofrivilligt barnlösa i flera år och när barnen äntligen föddes var det en lycklig avslutning på en långdragen och känslosam procedur.
Tvillingarna Sixten och Elis är nämligen provrörsbarn.
– Det är fantastiskt att det går. Nu känns livet bara bra, säger Catrin och försöker fånga en kram från Sixten.

Relaterat

Fakta

Catrins och Eriks råd till andra barnlösa par

”Sök hjälp så fort som möjligt för det tar tid. Ge inte upp.

Sök också psykologisk hjälp, både under behandlingen och efter att barnen fötts.

Att det inte erbjuds är konstigt för den psykiska pressen är stor. Man tror att bara jag blir gravid och vi får barn så blir allt bra.

Men det kan vara svårt då också, speciellt om man har väntat så länge.”

Sixten och Elis Illerhag rusar fram till ytterdörren för att hinna öppna den innan jag och fotografen gör det.

Sixten, som är väldigt lik Catrin, berättar ivrigt att det spelas musik i köket och Elis, i full fotbollsmundering, dribblar fram med en plastboll i hallen.

De pratar i munnen på varandra, skrattar och visar oss runt. Elis, som har sin pappas drag, springer och hämtar saftflaskan när Erik häller upp kaffe.

Barnen i centrum

I kökets vitrinskåp har allt finporslin fått flytta ut för att lämna plats åt pojkarnas leksaker. De plockar genast fram två spel som de lägger fram på köksbordet.

Det märks att i det här hemmet är det barnen som är i centrum. Men det har aldrig varit någon självklarhet att Catrin och Erik skulle få barn, för dem har det varit en kamp.

”Trodde det skulle gå lätt”

De hade varit tillsammans i många år, köpt radhus i Gävle och båda hade jobb. De hade en stabil grund att bygga på och kände sig redo för barn. De började försöka hösten 2003.

– Jag trodde att det skulle gå ganska lätt och räknade med att bli gravid på hösten så att vi kunde få barn till våren, det skulle bli perfekt. Det verkade ju så lätt för alla andra, säger Catrin Landén.

Men det blev inga barn.

– Vi tänkte att det kan väl ta lite tid men då får det göra det. Vi är unga och har ingen brådska, säger Erik.

När det hade gått två år insåg de att det var dags att söka hjälp.

De vände sig till Läkarhuset i Gävle. Det gjordes en fertilitetsutredning. De fick göra olika prover och äggstockarna undersöktes men allt såg bra ut.

Det var bara att fortsätta försöka. Catrin fick börja ta östrogentabletter som skulle öka hormonproduktionen. Senare övergick hon till hormonsprutor som hon tog själv varje dag.

Varje månad när mensen kom tillbaka var ett bakslag.

– Jag blev ledsen varje gång. Alla runt omkring oss började få barn också. Vi gladdes för deras skull men jag var ändå avundsjuk. Jag och Erik hade varit tillsammans längst av alla våra kompisar men för oss blev det inga barn.

Svårast var omgivningens tanklösa kommentarer och frågor som: ”Ska inte ni skaffa barn snart?”.

– Det var jobbigt, vi ville ju inget hellre. Vi berättade bara för de närmaste att vi faktiskt försökte.

Plockade ut ägg

Hela deras tillvaro präglades av deras längtan att få barn.

– Man får order att försöka varannan dag. Det var inte speciellt romantiskt och spännande varje gång, säger Catrin och skrattar.

I början på 2007 blev de erbjudna provrörsbefruktning. Catrin fortsatte med hormonsprutorna och de åkte till fertilitetskliniken i Falun för att plocka ut ägg och lämna spermier.

– Under det första försöket åkte vi till Barcelona. Men den ena väskan med hormonsprutor blev kvar där. På kvällen fick jag inte tag i någon spruta och dagen efter fick jag låna en på Läkarhuset och sedan fick jag göra ett test som visade att behandlingen blivit förstörd på grund av att jag hade missat en spruta.

Stannade hemma och grät

Besvikelsen var stor, inga barn den här gången heller.

– Jag var helt förstörd. Vi kunde inte gå till jobbet utan stannade hemma och grät båda två.

Ett nytt försök gjordes. Men det vara bara två ägg som blev befruktade.

– Läkaren undrade om vi skulle använda båda samtidigt eller frysa in det ena. Han sa att det fanns en risk för att det skulle kunna bli tvillingar. Risk? Vi såg det bara som en chans. Två på en gång när vi hade väntat så länge, Ja!

Att de skulle testa provrörsbefruktning var inget de var öppna med.

– Det var först efteråt som vi berättade för de närmaste. Det kändes inte som att vi ville ha mer press på oss än vad vi redan hade, förklarar Erik.

30 september 2007 gjorde de ett graviditetstest hemma.

– Först visade det bara ett svagt streck så vi gjorde ett till. Det visade positivt och vi blev galet lyckliga men vi vågade ändå riktigt tro på det, säger Catrin.

Det var först vid första ultraljudet när de kunde se barnen som Catrin och Erik började våga tro att det verkligen skulle bli föräldrar.

Edwards värd två pris!

Barnen föddes sex veckor för tidigt. Förlossningen gick bra. Först kom Elis och sju minuter senare kom Sixten. I dag är pojkarna två och ett halvt år.

– Det var tur att han, Robert Edwards, hittade på det där med provrörsbefruktning. Han är definitivt värd ett Nobelpris, han är värd två, konstaterar Erik.

Fakta/Bakgrund

Så fungerar Edwards IVF-metod (vitro-fertilisering)

Mogna ägg hämtas från kvinnans äggstockar genom laparoskopi, titthålskirurgi, efter hormonbehandling och befruktas med mannens spermier. Detta sker i ett laboratorium. Sedan överförs det befruktade ägget, embryot, till livmodern genom en tunn nål.

Provrörsbefruktning görs också i samband med äggdonation och ibland även vid spermiedonation.

Orsaker till infertilitet

Hos kvinnor

Skador på äggledaren

Rubbningar i ägglossningen

Endometrios

Äggstocksfunktion

Äggens kvalitet

Kromosomavvikelser

En kombination av flera orsaker

Hos män

Störd spermiebildning

Störd spermietransport och utlösning

Inflammationer och infektioner

Kromosomavvikelser

En kombination av flera orsaker

Hos omkring 10 procent av män och kvinnor som drabbas av ofrivillig barnlöshet går det inte att hitta någon orsak vid en rutinundersökning.

Källa: Vårdguiden

Publicerad 13 december 2010 Uppdaterad 13 december 2010
Textstorlek 1 2 3

Senaste kommentarerna:

Skrivet 16 dec 2010 01:50 mamma genom IVF (Ej registrerad)

Reportaget känns inte riktigt relevant eller sanningsenligt då det är en mycket större procedur än vad som framkommer i artikeln. I en ofrivillig barnlöshet är det svårt att glädjas med sina vänner när dom berättar att dom är gravida, man blir lite fientlig,avundsjuk för att " dom " lyckades på första försöket och det är otroligt jobbigt att vistas ihop med en gravid väninna som berättar hur hon bara luktade på kalsongen så vart hon med barn? och har man sen en väninna som säger att jag blev gravid trots att vi skyddade oss så jag gjorde abort för vi hade inte tänkt oss barn än på flera år ? då blir man ledsen och gråter i sin ensamhet. Få inte artikeln att låta så glamourös och enkel för det är den inte. Den tär på förhållandet,både känslomässigt och ekonomiskt och många par hinner lämna varandra innan man blir en familj. mitt råd är att involvera gärna era vänner och släktingar i denna procedur så har ni mycket förståelse och stöd på vägen

Skrivet 16 dec 2010 01:20 mamma till provrörstvillingar (Ej registrerad)

Varför ett repotage om detta nu ? Gävle har många barn som är gjorda via provrörsbefruktning sedan flera år tillbaka ? Jag gillar inlägget om när man ska söka hjälp men tror att reportaget saknar informationen om den psykiska delen och om hur mkt det tär på ett förhållande och vad det kan kosta (+lite fel info om hur det går till) vi fick efter 3:dje försöket våra tvillingar genom IVF i Falun -93 och då hade våran utredning "bara" pågått i ett år ! Ett tips till föräldrarna! Berätta för era barn hur dom har blivit till för det kommer att ge dom en fin bild av att ingenting är självklart utan att man kämpar och ett ännu större tips till par som står inför denna behandling!! ha gärna en inre krets som är involverad från början för man behöver allt utomstående stöd man kan få för det är en otroligt jobbig tid både fysiskt och definitivt psykisk att gå igenom denna behandling :)

Skrivet 15 dec 2010 11:16 Anne Sjödin (Ej registrerad)

Hej "Veteran" och tack för din kommentar.

Det borde kanske framgå i faktarutan att det är en beskrivning av Robert Edwards IVF-metod. Det finns i dag ett flertal metoder.
Provrörsbefruktning, IVF eller in vitrofertilisering, innebär att ägg befruktas utanför kvinnans kropp. Därefter förs ett embryo in i kvinnans livmoder och fastnar där, om allt går vägen.
Antingen kan ägget befruktas genom att det sammanförs med spermier som får tävla efter bästa förmåga, eller så injiceras en spermie med hjälp av en fin nål. Denna IVF-teknik kallas ICSI, intracytoplasmatisk spermieinjektion.
Mvh
Anne Sjödin, reporter på Arbetarbladet

Skrivet 15 dec 2010 00:21 Veteran (Ej registrerad)

Hur vore det om reporten tog reda på fakta!!!

Äggena hämtas ut på följande sätt:
Ett ingrepp från slidan under ultraljudsledning. I lokalbedövning punkteras äggblåsorna med en tunn nål och man använder en mycket tunn slang och katerer när man sätter in de befruktade äggen.

Skrivet 14 dec 2010 13:41 Dikander (Ej registrerad)

- Det har var en Riktigt Rolig Nyhet -
G R A T T I S till sa Fina Pojkar...Jag glads med Er 2,Super Sportjournalisten pa AB samt Catrin som under manga ar var min sa hyggliga nattchef da jag frilansade pa AB..

Mvh och onskar Er en Trevlig Jul

Lars-G.Dikander fran ett varmt Thailand

Innehåll

Linjeochluft

Annat innehåll

Små & stora 

Vi tar upp små och stora ämnen som rör familjelivet. Här kan du läsa om gravida magar, trotsiga treåringar, pinsamma föräldrar och förälskade tonåringar.
Vad vill du läsa om? Hör av dig.

luft
luft
luft
luft
luft
luft
luft
I samarbete med: Lokus
luft luft

Kontaktinformation