لوگوی شرکت شلر

A

A

 

شرکت ارتباط الکترونیک شناسا (شلر)

 

Active Tag (تگ اکتیو، تگ فعال):

نوعی تگ RFID است که دارای باطری می باشد. این باطری انرژی لازم جهت ارسال سیگنال به وسیله ریز تراشه به تگ خوان(ریدر - Reader) را فراهم می آورد. تگ های فعال(اکتیو - Active) را می توان در فاصله 30 تا 400 متری خواند که این بازه کاملا بستگی به فرکانس ارسالی تگ دارد. این نوع تگ به نسبت سایر تگ ها بسیار گران قیمت تر هستند. این نوع تگ برای ردیابی و مکان یابی آنلاین(RTLS - Real Time Location System)، شناسایی سیستم های متحرک با سرعت بالا، کنترل تردد و مکان یابی اشخاص و... مورد استفاده قرار می گیرند.


Address Ability (آدرس پذیری):

توانایی آدرس دهی به بیت، فایل ها و یا بخش های دیگر حافظه در یک تگ را گویند.


AIDC - Auto Indentification & Data Collection (شناسایی خودکار و ذخیره اطلاعات):

این روش جمع آوری داده ها و وارد کردن آن به طور مستقیم به سیستم های کامپیوتری بدون دخالت بشر انجام می شود. این فناوری به طور معمول از شماره ذخیره شده در بارکد، RFID و مشخصات بیولوژیک مانند صدا و... جهت عملکرد خود استفاده می کند.

 

Alignment (تراز):

جهت قرارگیری تگ نسبت به تگ خوان(ریدر - Reader) در زمین، رول و ... .


Amplitude (دامنه):

قدر مطلق حداکثر اندازه منحنی تناوبی در امتداد محور عمودی(ارتفاع موج در شرایط عادی).


Antenna (آنتن):

آنتن عنصر رسانایی است که تگ را قادر به ارسال و دریافت داده می کند. تگ های غیر فعال(Passive) معمولا دارای یک آنتن پیچ خورده هستند که با آنتن موجود در تگ خوان(ریدر - Reader) و از طریق یک میدان مغناطیسی تشکیل یک زوج را می دهند. نیروی لازم جهت ارسال سیگنال در تگ های غیر فعال از طریق همین میدان مغناطیسی تامین می شود.


Anti-collision (ضد تصادم):

اصطلاحی است که کلیه روش های جلوگیری از تداخل امواج رادیویی یک فرستنده را با فرستنده دیگر پوشش می دهد. این نوع الگوریتم های "ضد تصادم" به منظور خواندن تعداد زیاد تگ در یک زمان و در یک میدان مغناطیسی نیز استفاده می شوند. از آنجا که هر تگ به محض قرارگیری در میدان مغناطیسی مانند یک فرستنده عمل می نماید استفاده از این نوع الگوریتم ها گریز ناپذیر است.

 

Asset Tracking:

فرآیند مدیریت تجهیزات با ارزش یک شرکت با استفاده از فناوری RFID، بارکد و...


Auto-ID Center (مرکز شناسه های خودکار):

یک مرکز غیر انتفاعی جهت همکاری بین شرکت های خصوصی و دانشگاهی است که پیشگام توسعه زیرساخت های اینترنتی برای مواردی از قبیل ردیابی کالا در سطح جهانی با استفاده از تگ های RFID است.


Automatic Identification (شناسایی خودکار):

به AIDC مراجعه شود.


Automatic Data Capture (ذخیره خودکار اطلاعات):

به AIDC مراجعه شود.

B

B

 

Back Scatter (بازگشت پراکنده):

روش ارتباط بین تگ های RFID و تگ خوان های(ریدر - Reader) آن است. تگ های RFID با استفاده از تکنولوژی بازگشت پراکنده، بخشی از امواج رادیویی که به آنها می رسد را منعکس می کنند و سیگنال منعکس شده باعث انتقال داده می شود.

 

Barcode (بارکد):

یکی از روش های استاندارد برای شناسایی کارخانه سازنده و دسته محصولات خاص است. بارکد در دهه 70 میلادی به دلیل تشخیص راحت تر آنها نسبت به حروف توسط تجهیزات الکترونیکی پذیرفته شد. از اشکالات اصلی بارکد می توان به عدم یکتایی و نیاز به دید مستقیم جهت خواندن اطلاعات اشاره نمود.

 

Bidirectional (دوطرفه):

به قابلیت انجام عملیات از هر وجه و زاویه حتی جهت مخالف اطلاق می شود. به عنوان مثال/ بر چسبی که می تواند از همه جهت خوانده و یا نوشته شود را گویند.

C

C

 

Capacity (ظرفیت):

به تعداد بیت یا بایتی که در تگ می تواند ذخیره شود اطلاق می گردد. بخشی از این بیت ها در اختیار کاربر و بخشی دیگر متعلق به تولید کننده می باشد. این حجم معمولا 96 کیلوبیت، 512 کیلوبیت، 2 مگابیت و... است.

 

Capture Window/Field (حوزه تاثیر):

بخشی از میدان تگ خوان(ریدر - Reader) که تگ در آن به واکنش در می آید.

 

Chipless RFID Tag (تگ بدون چیپ):

تگ RFID که دارای چیپ نمی باشد. در عوض، این تگ با استفاده از موادی که منعکس کننده امواج الکترومغناطیس است، بخشی از پشت امواج تابیده به خود را منعکس می کند. کامپیوتر این موج بازتابشی را دریافت کرده و از آن برای شناسایی شئی که تگ به آن الصاق شده استفاده می کند. یکی از استفاده های این نوع مواد تعبیه آنها در الیاف کاغذ، جهت ایجاد اسناد غیر قابل کپی است. اما این نوع تگ جهت سیستم های زنجیره تامین یا سایر سیستم هایی که نیاز به یک شماره سریال یکتا جهت عملکرد خود دارند، مفید نمی باشد.

 

Closed Systems (سیستم بسته):

سیستمی که در آن اطلاعات مرتبط در خصوص صفات اجسام در پایگاه داده های مشترک ذخیره می شوند، این اطلاعات از طریق شناسه منحصر به فرد شیء در دسترس می باشند. این نوع سیستم معمولا تحت کنترل مالک و یا یک مدیر اصلی می باشد. از آنجا که این شیء هرگز از کنترل شرکت خارج نمی شود مدیر سیستم هرگز نگران استفاده از فناوری های مبتنی بر استانداردهای باز نگران نمی باشد.

 

Closed-Loop Systems (سیستم بسته حلقوی):

به Closed Systems مراجعه شود.

 

Code Plate (پلیت کد):

به Tag مراجعه شود.

 

Contactless Smart Card (کارت هوشمند بدون تماس):

یک نام پیش پا افتاده برای کارت های اعتباری یا کارت های شناسایی که حاوی تراشه RFID برای انتقال اطلاعات به تگ خوان(ریدر - Reader) می باشند. این نوع کارت مانند کارت های مغناطیسی نیاز به کشیده شدن در قرائتگر(ریدر - Reader) را نداشته و به دلیل استفاده از تکنولوژی RFID با قرارگیری در حوزه تاثیر(میدان دید) تگ خوان و یا قرائتگر(ریدر - Reader) عمل می کند.

 

Controller (کنترل کننده):

به Multiplexer مراجعه شود.


Convert (تبدیل):

به فرآیند تبدیل یک تگ RFID به برچسب هوشمند، کارت هوشمند و یا سایر شکل های متداول آن، گفته می شود.

 

Cordless (بی سیم):

هر دستگاه الکترونیکی که قادر باشد توسط یک باتری و بدون اتصال سیم یا کابل کار کند.


Coupling (جفت شدن):

به Inductive Coupling مراجعه شود.

D

D

 

Data Transfer Rate (نرخ انتقال داده):

نرخ انتقال داده بین برچسب خوان و برچسب که به طور کلی با بیت بر ثانیه(bbs) اندازه گیری می شود.

 

Die (بلوک سوخته):

بلوک سیلیکون سوخته و یا قطع شده بر روی مدار.

 

Direct Thermal:
فرآیند چاپ دیجیتال با استفاده از هد چاپگر حرارتی می باشد.

 

DPI - Dots Per Inch:

اندازه گیری رزولوشن چاپگر که وضوح تصویر را نشان می دهد(تعداد نقطه در هر اینچ).

 

DRAM - Dynamic Random Access Memory:

حافظه پویا با دسترسی تصادفی رایجترین نوع حافظه کامپیوتر می باشد که بیشتر برای رایانه هایی مفید است که قادر به نگهداری حجم زیادی از اطلاعات در یک فضای فیزیکی کوچک می باشند.


Driver:

نرم افزار یا میان افزاری که وظیفه کنترل سخت افزار را دارد و معمولا یک دستگاه سخت افزاری خاص را به سیستم عامل متصل می کند.


Dry-Inlay (تگ خام بدون چسب):

خروجی اصلی کارخانه های تولید تگ RFID است. این تگ از یک لایه بسیار نازک PET به عنوان نگهدارنده تشکیل شده که آنتن روی آن چسبانده شده و سپس ریزتراشه بر روی آن الصاق می شود. این نوع تگ معمولا برای استفاده نیازمند یک فرآیند جانبی برای تبدیل به برچسب هوشمند، کارت هوشمند، تگ های فلزی و یا سایر شکل های متداول تگ RFID است.

E

E

 

EEPROM (حافظه صرفا خواندنی قابل پاک شدن و برنامه ریزی الکتریکی):

یک بخش ذخیره سازی غیر فرار بر روی میکرو چیپ است. معمولا بایت های این بخش می توانند پاک شوند و یا دوباره برنامه ریزی شوند. تگ های RFID که دارای EEPROM هستند، گرانتر از تگ های برنامه ریزی شده توسط کارخانه هستند، اما دارای انعطاف بیشتری هستند.

 

Electromagnetic Compatibility-EMC (سازگاری الکترومغناطیسی):

توانایی یک سیستم یا محصول در عملکرد درست در مکانی که دیگر دستگاه های الکترومغناطیسی در آن فعالیت می کنند بدون آن که منبع خود را از دست دهند و یا باعث تداخل در سایر سیستم ها شوند.

 

Electromagnetic Coupling (جفت الکترومغناطیسی):

هنگامی که سیستمی از میدان مغناطیسی به عنوان وسیله ای برای انتقال داده و یا قدرت استفاده می کند می گوییم از جفت الکترومغناطیسی استفاده می نماید.

 

Electromagnetic Interferance-EMI (تداخل الکترومغناطیسی):

تداخل ناشی از امواج رادیویی یک دستگاه با امواج دستگاه دیگر را گویند. تلفن های همراه، شبکه های بی سیم کامپیوتری و حتی روبات ها در کارخانه ها می توانند امواج رادیویی ساطع کنند که با امواج ناشی از تگ های RFID تداخل ایجاد کند.

 

Electronic Article Surveillance-EAS (نظارت الکترونیکی کالا):

تگ های ساده الکترونیکی هستند که می توان آن ها را روشن یا خاموش نمود. این نوع تگ معمولا در سیستم های ضد سرقت فروشگاهی مورد استفاده قرار می گیرند و به محض قرارگیری در میدان مفناطیسی گیت در صورت روشن بودن از خود سیگنال ساطع می کنند که منجر به هشدار (آلارم - Alarm) می شود. برای خاموش کردن این نوع تگ از نوعی دستگاه غیرفعال کننده استفاده می شود. این تگ ها قابلیت خاموش و روشن شدن متناوب را داشته و به همین دلیل حتی در سیستم های کتابخانه نیز کاربرد دارند.

 

Electronic Product Code-EPC (کد الکترونیکی کالا):

یک کد 96 بیتی ایجاد شده توسط مرکز شناسه های خودکار، که اطلاعاتی از قبیل تولید کننده، نوع کالا، یک شمارشگر یکتا و... را در خود دارد. ترکیب این عناصر یک کد یکتای جهانی را ایجاد می کند که به راحتی می توان برای شناسایی کالا در سراسر جهان از آن استفاده نمود. این کد توسط دو شرکت اصلی ناظر بر سیستم بارکد یعنی شورای بین المللی کد(United Code Council) و EAN International حمایت می شود.

 

Electrostatic Coupling (جفت الکترواستاتیک):

سیستم هایی که جهت انتقال داده و یا قدرت از القا ولتاژ بر روی یک صفحه فلزی استفاده می کنند را گویند.

 

Error Correcting Code-ECC (خطا یاب):

کدی ذخیره شده در تگ RFID که به تگ خوان(ریدر - Reader) در بازیابی ارزش گم شده و یا در هم ریخته بیت های انتقالی کمک می کند. این کد کمک شایانی به قرائتگر و یا تگ خوان(ریدر - Reader) در تفسیر اطلاعات دریافتی می کند در صورت عدم وجود آن در تگ اطلاعات دریافتی توسط تگ خوان(ریدر - Reader) ممکن است اشتباه تفسیر شود. مثلا ممکن است یک ساعت Rolex یک جفت جوراب تشخیص داده شود!

 

Error Crrecting Mode (حالت تصحیح خطا):

حالتی از انتقال داده ها بین تگ و ریدر RFID است که در آن اشتباهات و یا بیت های گم شده داده به طور خودکار اصلاح می شوند.

 

Error Correcting Protocol (پروتکل تصحیح خطا):

مجموعه ای از قوانین مورد استفاده توسط تگ خوان ها(ریدر - Reader) جهت تفسیر صحیح داده های دریافتی از تگ RFID می باشند.

 

Error Rate (نرخ خطا):

تعداد خطاهای ایجاد شده در هر تراکنش.

 

European Article Numbering-EAN (شماره گذاری اروپایی کالا):

کلیه استانداردهای مورد نیاز سیستم های بارکد در سراسر اروپا، آسیا و آمریکای جنوبی را تعیین و اداره می کند.

 

Excite (القاء):

هنگامی که یک تگ خوان(ریدر - Reader) از خود موج الکترومغناطیسی ساطع می کند و در نتیجه آن یک تگ RFID به آن پاسخ می دهد، این پاسخ به وسیله القاء اتفاق افتاده است. در حقیقت موج الکترومغناطیس باعث القاء جریان الکتریکی در آنتن تگ شده و تگ RFID را جهت انتقال داده فعال می کند.

 

EXtensible Markup Language -XML (زبان نشانه گذاری توسعه پذیر):

راهی برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات که به طور گسترده ای توسط سیستم های اینترنتی پذیرفته شده و در کلیه کامپیوترها صرف نظر از سیستم عامل آنها قابل استفاده است.

F

F

 

Factory Programming (کدگذاری کارخانه ای):

در یک تگ RFID صرفا خواندنی(Read Only) شماره شناسایی موجود در چیپ، هنگام تولید و در کارخانه ثبت می شود. به این فرآیند "کدگذاری کارخانه ای" گویند.

 

Field Programming (کدگذاری میدانی):

تگ های RFID که از EEPROM استفاده می کنند، قابلیت کدگذاری پس از خروج از کارخانه را دارند. کدگذاری میدانی معمولا قبل از الصاق تگ RFID به کالا صورت می پذیرد. این رویکرد ما را قادر به ذخیره اطلاعات مورد نیاز خود در تگ RIFD جهت استفاده های آتی می کند. در یک تگ معمولا بخشی از حافظه توسط کارخانه و بخشی دیگر از آن توسط سیستم های موجود در سایت نهایی کدگذاری می شود.

 

Field Protection (حفاظت از اطلاعات):

توانایی محدود کردن عملیاتی است که می تواند در بخشی از داده های ذخیره شده در تگ RFID تغییر ایجاد کند.

 

Flat Panel Antenna (پنل تخت آنتن):

صفحه ای رسانا شامل آنتن های RFID که معمولا از ورق فلز و یا فویل ساخته شده است.

 

Fluidic Self-Assembly:

یک فرآیند تولیدی مورد استفاده شرکت Alien Technology است. در این فرآیند میکروچیپ های RFID در مایعی خاص و بر روی سوراخ هایی شناور می شود. این سوراخ ها به منظور کارگزاری میکروچیپ طراحی شده اند و چیپ های شناور در آنها گیر می افتد.

 

Frequency (فرکانس):

تعداد تکرار کامل موج در یک ثانیه است. 1 هرتز برابر با یک موج کامل در یک ثانیه است. تگ های RFID از فرکانس های پایین (125 کیلوهرتز)، بالا (13.56 مگاهرتز)، بسیار بالا (860-960 مگاهرتز) و فرکانس های مایکروویو (2.4 گیگاهرتز) استفاده می کند. هر فرکانس دارای مزایا و معایبی است که آن را جهت استفاده در سیستمی خاص بر دیگر فرکانس ها ارجح می کند.

G

G

 

Global Tag-GTAG (برچسب جهانی):

طرح استاندارد سازی یکنواخت UCC و EAN برای ردیابی دارایی ها و تدارکات بر اساس تگ های RFID است. GTAG توسط سه شرکت بزرگ تولید کننده تگ RFID یعنی شرکت فیلیپس، Intermec و Gemplus پشتیبانی می شود.

H

H

 

High Frequency Tags - HF Tags (تگ فرکانس بالا):

این نوع تگ معمولا در فرکانس 13.56 مگاهرتز عمل می کند. تگ های RFID با فرکانس بالا می توانند حداکثر از فاصله 3 متری خوانده شوند ولی معمولا حداکثر برد آنها به 30 سانتیمتر ختم می شود. مصرف انرژی آنها بیشتر از تگ های RFID با فرکانس پایین است ولی سرعت انتقال اطلاعات نیز در آنها بالاتر است. این نوع تگ RFID معمولا از دو استاندارد 13693R/W و 14443A تبعیت می کنند.

I

I

 

ID Filter (فیلتر شناسه):

برنامه نرم افزاری که شناسه خوانده شده توسط ریدر RFID را با اطلاعات شناسه های موجود در پایگاه داده چک کرده و اطلاعات جدید را نمایش می دهد.

 

In-Use Programming (کدگذاری در زمان استفاده):

بسیاری از برنامه های کاربردی نیاز دارند که اطلاعاتی جدید را در تگ RFID ثبت و یا ویرایش کنند. به این تغییر در اطلاعات هنگامی که تگ به کالا الصاق شده است، کدگذاری در زمان استفاده می گویند. تگ ها و سیستم های RFID که دارای این قابلیت باشند حتما از نوع خواندنی/نوشتنی می باشند.

 

Inductive Coupling (جفت القایی):

یک نوع روش انتقال اطلاعات بین تگ و ریدر RFID است که در آن آنتن ریدر باعث بهبود عملکرد تغییرات در آنتن تگ RFID می شود.

 

Industrial, Scientific, And Medical (ISM) Bands (باند صنعتی، علمی و پزشکی):

گروهی از فرکانس های بدون مجوز از طیف الکترومغناطیس.

 

Integrated Circuit-IC (مدار مجتمع):

دستگاه نیمه هادی میکرو الکترونیک که شامل بسیاری از ارتباط های تنگاتنگ با ترانزیستورها و سایر اجزا است. بسیاری از تگهای RFID دارای مدار مجتمع هستند.

 

Interrogator (پرسشگر):

به RFID Reader مراجعه شود.

J

J

 

 

 

K

K

 

 

 

L

L

 

Life (طول عمر):

دوره زمانی که در آن نگهداری، تنظیم و یا تعمیر تگ و تجهیزات RFID منطقی و مورد انتظار است.

 

Low Frequency Tags - LF Tags (تگ فرکانس پایین):

این نوع تگ معمولا در فرکانس 125 کیلوهرتز عمل می کنند. از معایب اصلی این نوع تگ می توان به فاصله بسیار کوتاه خواندن اطلاعات اشاره نمود. این فاصله حداکثر 90 سانتیمتر است ولی به طور معمول از 10 سانتیمتر فراتر نمی رود. سرعت انتقال اطلاعات در آنها بسیار پایین است ولی کمتر در معرض تداخل فرکانس هستند.

M

M

 

Memory (حافظه):

مقدار داده هایی را که می توان بر روی تگ RFID ذخیره نمود.

 

Memory Modules (ماژول های حافظه):

یک تگ RFID با قابلیت خواندنی/نوشتنی یا قابل کدگذاری مجدد را گویند.

 

Microwave Tags (تگ های RFID مایکروویو):

تگ های RFID که معمولا در فرکانس 5.8 گیگاهرتز عمل می نمایند را گویند. این نوع تگ داری نرخ بسیار بالایی در انتقال اطلاعات هستند و می توان از راه دور(نزدیک به 100 متر) آنها را خواند. این نوع تگ دارای باطری و دارای مصرف انرژی زیاد بوده و بسیار گران قیمت تر از سایر تگ های RFID می باشند.

 

Misread (تعبیر نادرست):

شرایطی که در آن اطلاعات ارائه شده توسط ریدر RFID با اطلاعات موجود در تگ RFID خوانده شده متفاوت است.

 

Mobile Inventory Vehicle (خودروی کنترل موجودی):

خودرویی که با کلیه تجهیزات RFID مربوط به کنترل موجودی مجهز شده است.

 

Modulation (نوسان):

تغییر فرکانس و یا دامنه یک موج برای انتقال داده ها است که به صورت دیجیتالی تبدیل شده است. به عنوان مثال/ یک موج با دامنه نرمال ممکن است در کد باینری 1 باشد و یک موج با دامنه پایین تر ممکن است صفر (0) باشد.

 

Modulation, Amplitude-AM (نوسان دامنه):

ذخیره داده ها در تغییرات دامنه موج حامل.

 

Modulation, Phase-PM (نوسان فاز):

ذخیره داده ها در تغییرات فاز موج حامل.

 

Modulation, Frequency-FM (نوسان فرکانس):

ذخیره داده ها در تغییرات فرکانس موج حامل.

 

Modulation, Frequency Shift Keyed-FSK (نوسان تغییر کوک فرکانس):

ذخیره داده ها در تغییرات بین دو فرکانس موج حامل.

 

Modulation, Pulse Duration-PDM (مدولاسیون طول مدت پالس):

ذخیره داده ها در تغییراتt در مدت زمان پالس موج حامل.

 

Modulation, Pulse Position-PPM (نوسان موضع پالس):

ذخیره داده ها در موقعیت فعلی پالس نسبت به نقطه مرجع موج حامل.

 

Modulation, Continuous Wave-CW (نوسان موج پیوسته):

ذخیره داده ها در موج حامل که می تواند خاموش و یا روشن باشد.

 

Multiple Access Schemes (رویه های دسترسی چندگانه):

روش هایی که به افزایش میزان داده هایی که از طریق بی سیم در یک طیف الکترومغناطیس منتقل می شوند، می پردازد. به این منظور ریدرهای RFID از روشی به نام رویه های دسترسی چندگانه مبتنی بر زمان(Time Division Multiple Access-TDMA) استفاده می کنند. به این معنا که ریدر در زمان های مختلف به خواندن تگ های RFID می پردازد تا از اختلال آنها با یکدیگر جلوگیری کند.

 

Multiplexer (تسهیم کننده):

دستگاه الکترونیکی است که اجازه می دهد تا ریدر RFID را به بیش از یک آنتن متصل نماییم. هر آنتن در یک نظم از پیش تعیین شده به اسکن تگ های RFID در محدوده خود می پردازد. در حقیقت هیچگاه کلیه آنتن ها با هم در حال کار نیستند و در هر لحظه تنها یک آنتن در حال عملکرد است.

 

Multi Read (خوانده شدن چندین برچسب/عنوان):

توانایی یک قرائتگر و یا دیگر دستگاه های RFID در خصوص خواندن چندین برچسب منحصر بفرد در یک لحظه را گویند.

N

N

 

Nano Block:

اصطلاحی است که شرکت Alien Technology برای توصیف میکروچیپ های تولیدی خود از آن استفاده می کند. این میکرو چیپ ها ابعادی در حدود عرض 3 تار موی انسان دارند.

 

Near Field:

سطح مطلوب عملیات برای یک سیستم.

 

Nominal Range (محدوده اسمی):

محدوده ای که در آن تگ RFID می تواند به طور کاملا مطمئن خوانده شود.

 

Null Spot (محدوده تهی):

محدوده ای در میدان دید ریدر RFID که در آن نمی تواند امواج الکترومغناطیس را دریافت نماید؛ معمولا به آن نقطه کور هم گفته می شود. این پدیده در سیستم های UHF بسیار معمول است.

O

O

 

Object Name Service-ONS (سرویس نام شیء):

یک سیستم طراحی شده توسط مرکز شناسه های خودکار است که جهت یافتن کدهای الکترونیک کالا و اتصال درخواست دهنده به کامپیوتر حامل اطلاعات مورد نیاز او است. این سیستم کاملا شبیه به سرویس نام دامنه (Domain Name Service) می باشد، این سرویس وظیفه اتصال مرورگر با سروری که دامنه در آن هاست هست را بر عهده دارد.

 

Omnidirectional (ارسال و دریافت نقطه ای):

قابلیت تگ RFID در عملکرد بدون توجه به جهت و زاویه قرارگیری آن.

 

Open Systems (سیستم های باز):

برنامه ای که در آن خواننده / نویسنده به پایگاه داده خاص و مشترکی متصل نیستند و از بسیاری از پایگاه داده ها استفاده می کنند. این سیستم ها معمولا با سایر سیستم ها و برنامه ها در ارتباط و تراکنش هستند.

 

Orientation (تراز):

جهت قرارگیری تگ RFID نسبت به ریدر.

 

Orientation Sensitivity (حساسیت نسبت به جهت):

محدوده زاویه ای است که به صورت غیر بهینه کاهش یافته است.

P

P

 

Passive Tag (تگ غیرفعال - تگ پسیو - تگ منفعل):

یک تگ RFID بدون باتری است. هنگامی که امواج رادیویی ارسالی از ریدر به آنتن و چیپ تگ RFID می رسد، میدان مغناطیسی ایجاد شده از طریق این امواج باعث القای جریان و در نتیجه ایجاد انرژی در تگ می شود. این انرژی برای ارسال اطلاعات تگ مورد استفاده قرار می گیرد.

 

Patch Antenna (آنتن پچ):

آنتن های کوچک مربع شکل که از یک قطعه جامد فلزی یا فویل ساخته شده اند.

 

Physical Markup Language-PML (زبان نشانه گذاری فیزیکی):

یک سیستم طراحی شده توسط مرکز شناسه های خودکار است که روشی برای شرح و تفسیر محصولات به زبان کامپیوتر است (زبانی که کامپیوتر بفهمد). PML بر اساس زبان گسترده XML طراحی شده است.

 

PML Server (سرور PML):

سروری است که به درخواست های مبتنی بر PML پاسخ می دهد. این سرور فایل ها و اطلاعات درخواستی را از سرورهای تولیدکننده کالا دریافت و به درخواست کننده تحویل می دهد.

 

Port Concentrator (اتصال دهنده پورت):

دستگاهی است که انواع مختلف پورت های ورودی و خروجی را به هم متصل می نماید.

 

Power Level (سطح قدرت):

مقدار انرژی رادیویی تابشی از ریدر RFID یا تگ فعال RFID است. توان خروجی بیشتر، محدوده خواندن را بزرگتر می کند، اما اکثر دولت ها به منظور جلوگیری از تداخل با دستگاه های دیگر این قدرت را تعدیل می نمایند.

 

Printer/Encoder:

چاپگری هستند که قادر به چاپ لیبل های بارکد و رمزگذاری تگ های RFID تعبیه شده در لیبل ها می باشند.

 

Programmability (قابلیت برنامه ریزی):

به منظور ثبت اطلاعات خاص کالا، اجسام و... و همچنین ثبت اطلاعات اختصاصی در تگ، در زمان های مختلف نیاز به تغییر اطلاعات ذخیره شده در تگ RFID داریم؛ این امکان را "قابلیت برنامه ریزی" می نامیم.

 

Programmer (برنامه ریز):

برخی از تگ های RFID که می توان اطلاعات آنها را تغییر داد را به وسیله دستگاه های الکترونیکی تحت تاثیر قرار داده و اطلاعات آنها را تغییر داد به این تجهیزات "برنامه ریز" می گوییم.

 

Programming (برنامه ریزی):

نوشتن اطلاعات در تگ RFID.

 

Projected Life (پیش بینی عمر):

پیش بینی تعداد دفعات خواندن، نوشتن اطلاعات در یک تگ RFID را گویند و یا در تگ های RFID، عمر مفید آن تگ است.

 

Proximity Sensor (حسگر مجاورت):

دستگاهی است که حضور جسمی در مجاورت خود را درک کرده و علائمی را جهت اطلاع سایر دستگاه ها به آنها ارسال می کند. سنسور مجاورت به طور معمول در خطوط تولید استفاده می شود، این سنسور سیگنالی را به روبات و یا دستگاه های مسیریابی در نوار نقاله می فرستد تا مثلا یک تگ RFID به آن الصاق شود.

Q

Q

 

 

 

R

R

 

Radio Frequency Identification-RFID (شناسایی فرکانس رادیویی):

روش شناسایی اقلام منحصر به فرد با استفاده از امواج رادیویی است. به طور معمول، یک ریدر با تگ که دارای چیپست بوده و اطلاعات را در خود ذخیره می کند، ارتباط برقرار می کند. البته نوعی تگ بدون چیپ هم وجود دارد که به وسیله مواد منعکس کننده امواج رادیویی کار می کند.

 

Range (محدوده):

به محدوده ای که خواندن/نوشتن اطلاعات یک تگ RFID موفقیت آمیز است گفته می شود.

 

Read (خواندن اطلاعات):

فرآیند تبدیل امواج رادیویی بازتابی از تگ RFID به بیت که توسط سیستم های کامپیوتری استفاده می شود را گویند.

 

Readability(قابلیت خواندن):

توانایی یک قرائتگر برای بدست آوردن اطلاعات از یک تگ در شرایط دشوار را گویند.

 

Read Range (محدوده خواندن):

به فاصله ای که ریدر می تواند با تگ RFID ارتباط برقرار کند، گفته می شود. تگ های فعال دارای محدوده بسیار بزرگتری نسبت به تگ های غیرفعال هستند که دلیل آن وجود باطری در این نوع تگ ها می باشد. در تگ های غیرفعال، محدوده خواندن متاثر از قدرت خروجی ریدر، طراحی آنتن، و نحوه تامین انرژی برچسب است.

 

Read Rate (نرخ خواندن):

حداکثر سرعتی که می توان داده ها را از یک تگ RFID در یک ثانیه خواند را گویند.

 

Reader (کدخوان - تگ خوان - قرائتگر):

دستگاهی که با تگ RFID به وسیله امواج رادیویی ارتباط برقرار می کند و موج دریافتی را به صورت بیت های داده به سیستم های کامپیوتری تحویل می دهد.

 

Reader Field (میدان دید ریدر - میدان دید تگ خوان):

محدوده تحت پوشش ریدر که می تواند تگ های موجود در آن را بخواند. تگ های RFID خارج از این میدان به هیچ عنوان خوانده نخواهند شد.

 

Read-Only Tags (تگ های فقط خواندنی - RO):

تگ های RFID که اطلاعات آنها قابل تغییر و برنامه ریزی دوباره نمی باشد و اطلاعات موجود در آن در کارخانه و با روش های الکترونیکی در آن نوشته می شود. اطلاعات این نوع تگ RFID را نمی توان توسط ریدرها تغییر داد.

 

Read-Write Tags (تگ های خواندنی/نوشتنی - RW):

تگ های RFID هستند که می توانند اطلاعات جدیدی را در ریزتراشه خود ذخیره کنند. این نوع تگ RFID از تگ های فقط خواندنی گرانتر هستند و در نتیجه در سیستم هایی که نیاز به کدگذاری میدانی یا در حال استفاده دارند استفاده می شوند.

 

Reprogrammable (قابل برنامه ریزی مجدد):

قابلیت برنامه ریزی مجدد تگ های خواندنی/نوشتنی را می گویند. برای اطلاعات بیشتر به Programmability مراجعه شود.

 

RFID (آر اف آی دی - آر اف آیدی):

سامانه شناسایی از طریق امواج رادیویی (Radio Frequency Identification).

 

RFID Printer (چاپگر RFID):

پرینترها و چاپگرهای صنعتی جهت چاپ اطلاعات روی تگ های RFID استفاده می شوند.

 

RF/DC:

سیستم های که به وسیله ارتباطات رادیویی بین میزبان های کامپیوتری و پایگاه های داده ارتباط برقرار می کنند.

 

RFID Tag (تگ RFID):

یک ریزتراشه متصل شده به یک آنتن از جنس مس یا آلومینیوم است، سیگنال های ارسالی از تگ خوان(ریدر - Reader) را دریافت و یک سیگنال به آن ارسال می کند. تگ های RFID معمولا حاوی یک شماره سریال منحصر به فرد می باشند، اما ممکن است اطلاعات دیگری از قبیل شماره حساب مشتریان، اطلاعات کالایی و یا ... که به آن الصاق شده اند را نیز در خود ذخیره کرده باشند. تگ های RFID در اشکال مختلف، مانند برچسب های هوشمند که بر روی کالا و اجسام چسبانده می شوند، کارت های هوشمند و یا یک مکعب مستطیل کوچک که به شیشه جلویی ماشین(برای پرداخت بدون توقف عوارض راه) چسبانده می شود و یا... هستند. تگ های RFID در انواع فعال، نیمه فعال و غیرفعال وجود دارند.

S

S

 

SAW (دندان اره ای):

سطح موج صوتی را گویند.

 

Scanner (اسکنر):

یک دستگاه الکترونیکی است که می تواند امواج رادیویی را ارسال و دریافت کند. هنگامی که با یک پردازنده دیجیتالی سیگنال ترکیب گردد و بتواند امواج را به بیت های اطلاعاتی تبدیل کند آن را به عنوان ریدر RFID می شناسیم.

 

Semi-Passive Tag (تگ های نیمه فعال):

همانند تگ های فعال دارای باتری می باشند اما این باتری برای اجرای پروسه های ریزتراشه مورد استفاده قرار می گیرد و نه برای برقراری ارتباط با تگ خوان(ریدر - Reader). تگ های نیمه فعال معمولا در حالت خواب هستند تا زمانی که یک سیگنال از تگ خوان(ریدر - Reader) دریافت کنند در این لحظه با استفاده از باتری موجود در خود اطلاعاتی که ریزتراشه در اختیار آنها قرار می دهد را به ریدر ارسال می کنند. به عنوان مثال/ این نوع تگ RFID می تواند مثلا درجه حرارت یک جسم را اندازه گرفته و به تگ خوان(ریدر - Reader) انتقال دهد. در این تگ از باتری برای به کاراندازی مدارهای اندازه گیرنده درجه حرارت استفاده می شود و مانند یک تگ غیرفعال اطلاعات به تگ خوان(ریدر - Reader)ارسال می شود.

 

Sensor (سنسور - حسگر):

دستگاهی است که به محرک های فیزیکی پاسخ داده و به تولید سیگنال های الکترونیکی در ارتباط با آن می پردازد. حسگرها به طور فزاینده ای در حال ترکیب با تگ های RFID به منظور تشخیص حضور محرک در محل های مشخص هستند.

 

Separation (جدایی):

فاصله عملیاتی بین دو تگ.

 

Silent Commerce (بازرگانی خاموش):

به کلیه روش های پوشش دهنده راهکارهای تجاری که به وسیله تگ زدن، پیگیری، سنجش و فناوری های دیگر، قابل اجرا هستند. از این جمله می توان به تکنولوژی RFID که می تواند اشیاء را قابل تشخیص و پیگیری کند اشاره نمود.

 

Smart Label (برچسب هوشمند):

برچسب که حاوی یک تگ RFID باشد. به دلیل اینکه می تواند اطلاعاتی مانند شماره سریال منحصر به فرد ذخیره شده در تگ را به ریدر ارسال کند آن را "هوشمند " می گویند. این برچسب ها معمولا دارای یک سطح PVC و یا کاغذی هستند و معمولا تگ ها را به این شکل در اطراف خود می بینیم. در اکثر سیستم ها تگ های RFID را به برچسب های هوشمند تبدیل کرده و سپس استفاده می کنیم. این تبدیل با چسباندن یک لایه کاغذ یا PVC بر روی تگ RFID و تزریق چسب به زیر تگ انجام می شود.

 

Smart Cards (کارت های هوشمند):

به Contactless Smart Card مراجعه کنید.

 

Substrate (زیرلایه):

هر تگ RFID بر روی یک لایه بسیار نازک پلی اتیلن PET ساخته می شود. این لایه در بخش زیرین قرار گرفته و آنتن روی آن می چسبد سپس ریزتراشه به آنتن الصاق می شود.

T

T

 

Tag (برچسب):

به RFID Tag مراجعه کنید.

 

Time Division Multiple Access-TDMA (دسترسی چندگانه مبتنی بر زمان):

روشی برای حل مشکل اختلال سیگنال های ارسالی و دریافتی ریدرهای RFID است.

 

Transponder (ترانسپوندر):

فرستنده های رادیویی هستند که به محض دریافت سیگنال از پیش تعیین شده فعال می شوند. گاهی اوقات به تگ های RFID نیز گفته می شود.

U

U

 

Ultra High Frequency Tags - UHF Tags (تگ های فرکانس فوق العاده بالا):

به طور معمول، تگ هایی که در فرکانس های بین 866 مگاهرتز تا 960 مگاهرتز عمل می کنند را گویند. این نوع تگ RFID اطلاعات را بسیار سریع و به فواصل نسبتا دور ارسال می کنند. این فاصله حداکثر حدود 30 متر است ولی به طور معمول از 12 متر بیشتر نمی شود. این طیف از مایعاتی مانند آب و فلزات عبور نمی کنند و در مجاورت لاستیک و مواد مشابه به شدت افت می کند.

 

Uniform Code Council - UCC (شورای کد یکنواخت):

سازمانی غیر انتفاعی است مسئول تولید و اداره کدهای یکنواخت در جهان است. این سازمان تعیین استانداردهای بارکد در آمریکای شمالی را نیز برعهده دارد. برای اطلاعات بیشتر از سایت www.uc-council.org بازدید نمایید.

 

Uniform Product Code - UPC (کد یکنواخت محصول):

استاندارد بارکد مورد استفاده در شمال آمریکا است. این کد توسط UCC اداره می شود.

V

V

 

Verify:

اطمینان حاصل نمودن از اینکه عملیات مورد نظر به درستی انجام شده است.

W

W

 

Wet-Inlay (تگ خام دارای چسب):

یک تگ Dry-Inlay است که سطح زیرین آن دارای چسب بوده و می توان بدون انجام هیچ نوع عملیات دیگری از آن استفاده نمود. این نوع تگ RFID به ترتیب از بالا به پایین از بخش های زیر تشکیل شده است: لایه PET، چسب، آنتن، ریزتراشه، چسب و در نهایت یک صفحه کاغذی با روکش سیلیکونی که باعث می شود به راحتی سطح چسبدار تگ روی آن قرار گرفته و در هنگام استفاده از آن جدا گردد.

 

White-Inlay (تگ سفید):

نوعی تگ Wet-Inlay است که به جای استفاده از لایه PET در آن از لایه کاغذ و یا PVC استفاده شده است. این نوع تگ RFID دارای سطح سفید بوده و نام آنها از همین موضوع سرچشمه گرفته است.

 

Write:

انتقال و تایید اطلاعات بر روی یک برچسب(Tag) را گویند.

 

Write Once Read Many (تگ های یک بار نوشتنی -WORM):
این نوع تگ ها دارای حافظه هايی با ويژگی يک مرتبه نوشتن و چندين مرتبه خواندن (WORM برگرفته شده از write once read many) هستند. این نوع حافظه ها همانند حافظه های فقط خواندنی می باشند که با حجم اندکی از اطلاعات ثابت برنامه ریزی می شوند و امکان تغيير اطلاعات موجود برای يک مرتبه در اختيار کاربر گذاشته می شود (مانند CD).

 

Write Rate (نرخ نوشتن):

حداکثر سرعتی که می توان داده ها را در یک تگ RFID ذخیره نمود را گویند.

X

X

 

 

 

Y

Y

 

 

 

Z

Z