Μια νέα παραποτάμια περιοχή στην Έδεσσα, Ελλάδα

Χάρη σε ένα δίκτυο νέων χώρων πρασίνου, πεζόδρομων, πάρκων και δημόσιων χώρων, η πόλη της Έδεσσας, στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελλάδα, αποκτά μια νέα σύνδεση με τον ποταμό Εδεσσαίο. 

 Πρόσθετα εργαλεία

 
The Small Waterfalls Park in Edessa ©Stathis Markou 2019 The Small Waterfalls Park in Edessa ©Stathis Markou 2019

" Το έργο είναι πολύ σημαντικό για την Έδεσσα. Σχεδιάστηκε με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών από την περιοχή Φρύδι στην άκρη του βράχου, που είναι το πιο δημοφιλές μέρος στην Έδεσσα, προς το κέντρο της πόλης, και το κατάφεραν! Πρόκειται για ένα έργο που έχει βελτιώσει την αισθητική της πόλης. "

Μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (Ε.Ο.Σ.) Έδεσσας

Ο ποταμός Εδεσσαίος διασχίζει την πόλη μέσω τριών διαφορετικών ποταμοβραχιόνων και πάντα θεωρούταν μια διαχωριστική δύναμη. Το αποτέλεσμα ήταν διάφορα τμήματα της πόλης να έχουν απομονωθεί, με ελάχιστη σύνδεση μεταξύ των διαφόρων χώρων πρασίνου, των γειτονιών, των κατοικημένων περιοχών και των επιχειρηματικών ζωνών. 

Αξιοποιώντας την ευκαιρία να μεταμορφωθεί ο ποταμός σε συνδετικό κρίκο της πόλης, αυτό το έργο με χρηματοδότηση από την ΕΕ σχεδίασε από την αρχή όλα τα στοιχεία που απομόνωναν τα διαφορετικά σημεία της πόλης. Οι εργασίες περιελάμβαναν την κατασκευή νέων πεζογεφυρών, την αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων δημόσιων χώρων που δεν χρησιμοποιούνταν σωστά, την απορρύπανση του ποταμού, την ανάπλαση των ερειπωμένων πράσινων χώρων και τη δημιουργία οικολογικών και πολιτιστικών διαδρομών.

Εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στον ποταμό 

Με τους τρεις ποταμοβραχίονες του Εδεσσαίου ποταμού να τη χωρίζουν και το εντυπωσιακό πάρκο καταρρακτών, η πόλη της Έδεσσας ήταν πάντα μια υδάτινη πόλη. Ωστόσο, παρά τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο ποταμός στο τοπίο της πόλης, μόνο ένα τμήμα του είναι εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες και τους τουρίστες.

Στόχος αυτού του έργου ήταν να το αλλάξει αυτό, κάνοντας έργα ανάπλασης στα τρία κανάλια του ποταμού και δίνοντας στο κάθε κανάλι το δικό του κεντρικό θέμα. Για παράδειγμα, το Κανάλι Α είναι αφιερωμένο στην τέχνη και τον πολιτισμό. Διαμορφώθηκαν πεζόδρομοι με τρόπους που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα της πόλης. Κατά μήκος του καναλιού, υπάρχει πλέον μια σειρά δημόσιων καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων και οι άδειοι χώροι στάθμευσης έχουν μετατραπεί σε κοινόχρηστους χώρους. Τα κεντρικά θέματα των άλλων δύο καναλιών είναι η φύση και η ιστορία.

Ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι του έργου είναι η ανακατασκευή του Πάρκου Μικρών Καταρρακτών, ενός δημοφιλούς χώρου πρασίνου για ντόπιους και τουρίστες. Ο νέος σχεδιασμός αναδεικνύει τη σύνδεση της περιοχής με το νερό και οι διαφορετικοί χώροι βασίζονται σε κεντρικές ιδέες, όπως η ηρεμία και το συναίσθημα. Με το ίδιο σκεπτικό, βελτιώθηκε και το Πάρκο Τσίτση στην άκρη του ποταμού. Προσφέροντας μια από τις καλύτερες πανοραμικές θέες στην πόλη, το έργο πρόσθεσε νέα σημεία ανάπαυλας και πανοραμικών θέσεων, καθώς και μια μικρή πλατεία με πολιτιστικά δρώμενα. 

Μια πράσινη διαδρομή 

Δημιουργώντας μια νέα παραποτάμια διαδρομή που συνδέει το κέντρο της πόλης με το πάρκο καταρρακτών, αναζωογονώντας και τους τρεις ποταμοβραχίονες του ποταμού και δίνοντας ξανά ζωή σε παλιά πάρκα, το έργο δημιούργησε μια νέα πράσινη αστική διαδρομή που ωφελεί τους πολίτες, τους τουρίστες και τις επιχειρήσεις.

 

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «Ανάπλαση των ποταμοβραχιόνων στην πόλη της Έδεσσας, Κεντρική Μακεδονία, Ελλάδα» είναι 5 305 122 EUR, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 4 509 353 EUR μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στην προτεραιότητα «Περιβάλλον και αποδοτικότητα πόρων».

 

Ημερομηνία σύνταξης

08/10/2019