Mål

Byten

Kort

U19: Bajen avgjorde direkt efter paus

Sirius höll jämna steg fram till paus, men direkt i andra halvleks inledning avgjorde Hammarby, och söderbröderna vann till sist med klara 4-2. På ett stekhett Kanalplan blev Marcus Kettler tvåmålsskytt för Bajen. Nätade gjorde även Victor Garcia och Andreas Holmberg.

Det är årets varmaste dag och närmast tropiskt klimat i Sverige, och Kanalplan blir förstås en riktig gryta. Här används för första dagen den nya konstgräsmattan, och visst är det ett lyft såväl fotbollsmässigt som visuellt. Med från start i Bajen finns Sebastian Ludzik - mittbackens hjärnskakning på Skytteholm var alltså så pass lindrig att han kan delta redan i nästa U19-seriematch - skönt.

Matchen inleds med tio jämna minuter, där bottenlaget Sirius pressar ganska respektlöst och högt, men med kvarten spelad tar Bajen programenligt ledningen. Efter en upprullning med många grönvita lirare inblandade hamnar bollen hos mittfältaren Victor Garcia, som från position till höger och ganska dålig vinkel får på ett distinkt och lågt avslut som letar sig in vid första stolproten.

Det ser ut att vara på väg att lossna något spelmässigt tack vare den tidiga utdelningen, men istället för fler mål framåt kommer en ganska slumpartad blåsvart kvittering. Upplänningarnas anfallare Olle Freiman drar till på vinst och förlust långt utifrån, bollen dyker något men det känns ändå som ett mindre bra ingripande av Oskar Williams i Bajenkassen, som också skäller ljudligt på sig själv då bollen seglat in i bortre gaveln.

Bajenliret kommer av sig en aning, och lagen har sedan varsin rejäl chans att strax före paus få dit tvåan. Kasper Kajermo är efter ett nytt fint anfall snubblande nära att ta sig fram till ett läge fri med keepern Anton Widén, men en mittback hinner emellan i sista stund och avvärjer. Efter att HIF åter sågat sig fram, tvingar han Widén till en vass parad på ett närskott. Ludzik lyckas sedan täcka framför eget mål, på skott från nära håll efter inspel i boxen.

Sirius drar sig för att kliva ut i värmen igen och låter hemmalaget vänta på att få sparka igång andra. Detta bekommer inte yttern Andreas Holmberg nämnvärt - efter att Bajen vinner boll centalt varpå Garcia kommer rättvänd och lägger ut bollen i exakt rätt ögonblick, förvaltar ”Addi” friläget på bästa sätt, och rullar in ledningsmålet vid bortre.

Spjutspetsen Marcus Kettler imponerar med kraftfullt närkampsspel och bra löpningar, men får inte riktigt tag i bollarna. Utdelningen låter dock inte vänta på sig någon längre tid - en av många rejäla utsparkar från Williams fångas upp av Kettler, som fri något till höger säkert sätter 3-1 utom räckhåll för Widén. Sirius får strax därpå ett mål tveksamt bortdömt för offside, och det gör att luften går ur gästerna något.

Det är böljande och något chansartat, men Hammarbys omställningar är vassare än Sirius jakt på reducering. Då det grönvita försvaret brutit ett bortaanfall lyfter man långt på Kettler, som får tag i uppspelet och fördelar vidare ut till höger, där Holmberg snart spelar tillbaka in i boxen dit anfallaren tagit sig till ett enkelt avslut med bredsidan fram till 4-1. Sirius reducerar med tjugo minuter kvar efter att Bajenförsvaret inte lyckats få undan bollen, och Williams tvingas i slutminuterna till matchens räddning, men segern är aldrig hotad.

Med en minuts tilläggstid kvar att spela uppstår en otäck situation där en Sirius-kille kollapsar utanför spelet och blir liggande. Då det står klart att ambulans måste tillkallas väljer domaren att avsluta matchen. Spelaren är vid medvetande då han förs i väg, och det verkar lyckligtvis inte vara något allvarligt. Nu vet vi förstås inte om detta hade med värmen att göra, men nog kunde man ha resonerat som holländarna gör vid samtliga seriematcher i landet, och tagit en drickpaus vid halvlekarnas mitt.

En välförtjänt och klar seger för Hammarby, även om båda baklängesmålen känns rätt så onödiga att släppa in. Bajen har nu fyra raka utan förlust, och i norra U19-allsvenskans nästa omgång väntar ett nytt möte med en på förhand svagare motståndare, nämligen Västerås-klubben Skiljebo SK. Detta på bortaplan - matchen spelas lördagen den 10 augusti, avspark 14.00 på Hamre IP.