• 42' Dragan Kapcevic
  • 59' Jan Tauer
  • 88' Andreas Ljunggren Eriksson

Stark Bajeninsats gav 2-0-seger i Borlänge

Hammarby besegrade i eftermiddag Brage på bortaplan med 2-0, inför ett stort grönvitt följe. 0-1 vinklades in i bortre av en nyligen inbytt Christophe Lallet i den 69:e minuten och 0-2 gjordes av Nik Ledgerwood i 77:e.

Bajen tar avsparken och Johannes Hopf har en stor grönvit klack i ryggen. Träläktaren är dock inte riktigt lika överbelagd som i fjol, och tur är det att man öppnat delar ena långsidan för Bajenpublik, för inte mycket har gjorts åt de tidigare bristerna. Plankor från kortsidan bärs iväg redan i mitten av första halvlek.

Nahir Besara blir nedsparkad efter två och en halv sekund - vi får se ett tänt hemmalag med tre raka förluster i bagaget. Man går hårt åt Hammarbys mittfältare, såväl Mikael Rynell som Christoffer Carlsson får kyssar - men framför allt pressar man högt och lämnar aldrig Bajenspelarna ifred med bollen.

Mikael Rynell visar att han även i dag kan ha roligt med Michael Timisela till höger, och Erik Figueroa och Christoffer Carlsson vill inte vara sämre och hittar också de bra samspel längs sin kant.

Matchens första målchans får vi se efter tio minuter, då en av banans mindre omhuldade lirare bland Bajenpubliken, Dulee Johnson - som i dag spelar på topp och och öppnar oroväckande piggt - kommer till ett bra skottläge på halvvolley från höger, men Hopf styr undan skottet som går mot bortre gaveln. Tillsammans med starke Kapcevic skapar han en del oreda i Bajenförsvaret, men även Billy Schuler och Carlsson kommer till skott. Johnson är åter vass då han skjuter strax utanför bortre i andraläge efter en frispark. Det känns onekligen besynnerligt att se honom i samspel med Jan Tauer…

Carlsson öppnar mycket piggt till vänster och blir cyniskt nedsparkad av Brages balansspelare Patrik St Cyr, som får ett gult kort med orange nyanser i. Det är annars lite händelsefattigare kring första halvlekens mitt, efter en riktigt intensiv matchinledning. Schuler har ett hyggligt läge då han serveras en fin halvhög genomskärare från Nahir Besara och är igenom till vänster, men kommer ur läget något, och Patrik Carlgren i Brage-målet kan ganska enkelt få upp en hand och skicka undan skottet.

Brage har något halvläge innan paus, men det är annars de för dagen tigerrandiga från Söder som har tagit initiativet, i takt med att ett grönvitt hemmalag som inledningsvis såg oerhört pressvilligt ut börjat få problem att uppehålla den intensiteten. Besara samarbetar också med Carlsson, som frispelar - han försöker sätta vänsterläget mellan benen på Carlgren, men där är det dessvärre stängt och nyförvärvet får vänta på sin första balja i HIF-tröjan. Det sista som händer i första halvlek är att Schuler dras ned, men Rynells skruvade frispark från fint läge fastnar i muren.

Regnet som prognoserna förutspått håller sig borta, istället inleds andra halvlek i solsken. Johnson har en ny chans att avlossa skottet från ett farligt läge centralt, men Figueroa hinner emellan och räddar med kroppen. Nästa chans är Bajens - Baggio Husidic får efter en högerhörna bollen på andra sidan om straffområdet och hittar tillbaka till Rynell med ett väl avvägt inlägg, han drar till snabbt och precist mot mål från nära håll, men rakt i armen på första Brage-spelare. Denne har dock kroppsdelen tätt mot sin övriga lekamen, och det är svårt att ropa på straffspark här.

Kort därpå kommer nästa läge. Rynell slår en frispark från höger till Baggio som är ren med gott om tid vid bortre, men han får inte det låga avslutet på mål, vilket han nog bör. Öppningskvarten i andra går klart på poäng i Bajenfavör, och Brage ligger lika långt ned i banan som under slutet av första. Det uppstår visst ställningskrig, men Bajen håller fortsatt i taktpinnen, och ett byte ska avgöra var poängen hamnar den här gången.

Christophe Lallet kommer in istället för Rynell med 25 minuter kvar - och ser om möjligt än mer taggad ut än vanligt. Han hinner dessutom bara vara på banan i dryga två minuter innan han med oerhörd fart, beslutsamhet och även teknik viker in från vänster förbi två motspelare för att sedan vinkla in skottet från straffområdets hörn. Sanslöst snyggt!

Viktor Nordin hälsar nerifrån Slovakien och U17-EM att Bajen ska gå för tvåan. Killarna på planen lyssnar på uppmaningen, och har också flera jättelägen att punktera matchen. Nik Ledgerwood får bra träff utifrån, men prickar Besara i huvudet… Den senare spelas sedan helt ren av Carlsson, men kring straffpunkten får han bollen över. Med knappa kvarten kvar kommer ändå 0-2-målet. En matchen igenom mycket hårt arbetande Schuler får en välförtjänt assist då han skjuter och skottet fastnar på en Bragespelare - rakt till Ledgerwood, ren centralt. Avslutet kommer snabbt, Carlgren får en näve på bollen, men den studsar retfullt sakta i nät framför en euforisk Bajenklack.

Enda egentliga eller åtminstone enda klara läget för hemmamål i andra halvlek (ett gott betyg åt Thomas Guldborg Christensen och Daniel Theorin) har inbytte och bokstavligen gamle Häcken-anfallaren Njugo Demba-Nyrén, som får chansen i bra frisparksläge. Träffen är bra, men bollen smiter över Hopfs ribba.

Lallet och Tauer gnabbas sedan lite på övertid. Lallet håller sig för god för att provocera fram ett andra gult kort på sitt förmodade irritationsmoment från tiden som Bajen-supporter, och eldar istället på Hammarby-publiken på långsidan… där det för dagen är ont om masugnar. En lika stark som skön seger!