• 0-2 Demba Savage (74)

Byten

Kort

0-2 i genrepet efter ojämn insats

Hammarbys genrep mot finska HJK Helsingfors slutade med förlust 0-2, efter ett baklängesmål (båda gångerna av Demba Savage) i vardera halvlek. I andra hade dock Bajen lika gärna kunnat kvittera, men fick inte hål på motståndarna.

Det är ganska ostrukturerat spel från båda lagen i matchinledningen, och tidigare Chelsea-strikern Mikael Forssell ser rätt så ensam ut på topp. Släpande anfallaren/vänsteryttern Erfan Zeneli får istället till mer, och skapar också nästan helt på egen hand matchens första farlighet, då han skär in från vänster efter väggspel med Forssell och drar iväg ett skott från straffområdesgränsen som Johannes Hopf får till hörna via ribbans överkant. Med kvarten spelad skjuter också landslags-påläggskalven Rasmus Schüller mycket tätt utanför efter en hörna.

Efterhand kommer dock Zeneli med mer i spelet och man kan hota Hammarbys försvar med nykomponerade mittbacksparet Sebastian Ludzik/Max von Schleebrügge på ett annat sätt. Även gambianske Demba Savage till höger har riktigt bra fart med boll. Hammarby å sin sida får inte fast spelet på offensiv planhalva; frånsett en omställning där Kennedy Bakircioglu är nära att kunna friställa Erik Sundin har Bajen nästan inget framåt.

HJK:s ledningsmål kommer alltså ganska logiskt, efter att Zeneli ser ut att göra tre-fyra dragningar för mycket i Bajens straffområde, där han förvisso skickligt men alldeles för lättvindigt får snurra runt. Brytningen från von Schleebrügge kommer till sist, men bollen hamnar helt fel med grönvita ögon sett - rakt ut till höger, där Savage i det närmaste har öppet mål och kan rulla in 0-1 bakom en chanslös Hopf.

Spelet jämnar ut sig något, men första riktigt genomtänkta och väl genomförda HIF-anfallet som också leder till ett läge dröjer tills vi spelat 35 minuter. Kennedy slår en riktigt fin löpboll som Nik Ledgerwood tar med sig till vänster, kanadensaren har medspelare i boxen men får dock inte inlägget över skallen på sin motspelare. Hörnan slås av Kennedy, bollen nickas tillbaka från bortre delen av straffområdet ända till hörnläggaren, som skär in något och drar till nästan direkt. Småfarligt är det, men bollen går tätt utanför första stolpen.

HJK svarar med en riktigt kvalificerad målchans, bara två minuter senare. Savage hittar Forssell framför Bajenkassen med en instickare - och avslutet kommer från bara två-tre meters håll, men Hopf lyckas parera närskottet med kroppen. Man är nära att bjuda Hammarby på ett kvitteringsmål då Mattias Adelstam stressar och målvakten Ville Wallén missförstår sina mittbackar, men bollen hamnar ”fel” för skåningen.

0-1 är rättvist i paus, inget snack om det. Ett ordinarie och spelskickligt HJK, som nog hamnat fyra-femma om de deltagit i Allsvenskan, får spela ut stora delar av sitt register medan Bajen har svårare att skapa något.

I paus gör Hammarby tre byten, och man kanske inte ska koppla scenförändringen till det lika mycket som man kan tänka sig att det har att göra med en halvtidspaus och ett tillfälle att prata igenom hur man ska agera på planen. De inbytta Nahir Besara, Billy Schuler och Monday James gör dock överlag riktigt bra ifrån sig under sin halvlek. Sundin kommer också mer till sin rätt och lyckas efter en stund snurra sig ända in i straffområdet men fastnar väl där. Kennedy gör en statsmannamässigt diplomatisk insats som fastnar på näthinnan, då han hjälper Savage upp efter en jobbig duell med James, och samtidigt passar på att puffa gambianen över sidlinjen så att spelet kan fortsätta.

Hammarby agerar mycket kvickare efter paus, och det är något som håller i sig en lång stund; man gör sig av med bollen snabbare i samtliga lagdelar och det leder till betydligt intressantare situationer framåt än i första halvlek. Här bör nog också Besara nämnas - frågan är om killen slår en enda passning fel under sina 45 minuter. Första kvitteringsläget har unge Ludzik, som på Kennedys frispark når högst men får nicken tätt utanför bortre.

Ledgerwood (som gått ned på högerbacken efter pausbytena) såväl bryter som bryter fram strax därpå, men skottet går en meter utanför samma vänsterstolpe. Även Schuler och Kennedy drar till utifrån, men får inte riktigt bollarna på mål. Katt osar det dock, helt klart.

Besara blir nedgjord i straffområdet, men ska knappast ha straff. Däremot kommer vi nog under säsongen få se hans kvicka dragningar resultera även då han inte kommer förbi sin motståndare utan blir fälld - eftersom det ju finns en helt okej frisparksskytt och Södertäljekompis i laget, samspelet dem emellan är dessutom riktigt fint.

Om HJK:s ledningsmål kommit logiskt, så kommer 0-2 lite mer som en blixt från klar himmel. Inbytte underbarnet (ja, här kan man faktiskt skriva det kvällstidningsordet med fog; 18-åringen nobbade ett kontraktsförslag från Liverpool tidigare i vintras) Joel Pohjanpalo rinner igenom och vänder bort Ludzik till vänster i straffområdet, för att sedan spela snett inåt bakåt där Savage åter har ett mer eller mindre övergivet mål att placera bollen i.

Här tappar Hammarby allt. Man har i en halvtimme lyckats få ett imponerande tryck på ett motståndarlag av god ”allsvensk” klass, och hade med lite medstuds mycket väl kunnat få utdelning; 1-1 hade varit mer rättvist sett till matchen överlag än 0-2. Men… efter det här målet kunde HJK faktiskt ha gjort ett till mål. Finsk oskärpa samt bra målvaktsagerande från Hopfs sida räddar här Bajen från större förlustsiffror.

James åsamkar utlovad ”kroppssmärta”, då han markerar mot nyss inbytte ex-Djurgården-mittfältaren Joel Perovuo med en riktig bröstvärmare (och lite för mycket kropp för att undvika ostskivan från domaren). Viss irritation uppstår mellan Ledgerwood och Zeneli, då finländaren inte tycker att Bajen spelar ut bollen snabbt nog när Perovuo blir liggande.

Sebastian Castro-Tello och Mikael Rynell gör pigga inhopp och hjälper under slutkvarten Bajen att hålla uppe spelet någotsånär - duon drar också ned applåder från ”E1”-sektionen då man nedanför klacken lattjar rejält med motspelarna. Dock kommer HIF inte till något vasst framför Wallén under återstoden av matchen. Andra halvlek lovar i alla fall gott; större delen av den är Hammarby det bättre laget i en bra sparring inför seriestarten.